V polovině dubna jsme jako studenti zejména vedlejší specializace Logistika – mezinárodní přeprava zasílatelství katedry logistiky Vysoké školy ekonomické v Praze spolu s Petrem Kolářem z katedry logistiky navštívili výrobní závod Procter & Gamble Rakona v Rakovníku. Rakovnický závod patří mezi významné výrobní závody na poli pracích prášků, resp. rychloobrátkového zboží (FMCG) a díky používání inovativních technologií zároveň pilotuje výrobu i pro řadu jiných zemí. Díky partnerství katedry logistiky a Procter & Gamble Czech Republic, s.r.o. byla uskutečněna celodenní odborná exkurze, při které studenti navštívili několik stanovišť provozu, a mohli nahlédnout pod pokličku logistických procesů, které dosud znali hlavně teoreticky.

Autobus se všemi účastníky exkurze opustil zličínské nádraží brzy ráno a za necelou hodinu jízdy jsme vstoupili do jedné z administrativních budov rozsáhlého areálu P&G Rakona. Po lehkém ranním občerstvení následovaly úvodní přednášky o historii firmy a její proměně až do dnešní moderní podoby. Zjistili jsme, že historie Rakony se datuje až k roku 1875, kdy František Otta otevřel svou mydlárnu a stal se jedním z největších výrobců přípravků na mytí nádobí a prádla.

Ke svému názvu přišla Rakona v roce 1949 po znárodnění. V dnešní době se Rakona jako součást společnosti Procter & Gamble řadí mezi průkopníky Průmyslu 4.0 v oblasti FMCG. Mezi běžné denní záležitosti v Rakoně patří automatizace, digitalizace a strojové učení, zaměstnanci tak mnohem častěji pracují s technologiemi, které za ně odvádí hrubou práci. Prvními přednáškami nás provedly Veronika Melčová, Procter & Gamble Rakona Site Recruiting Leader a Aneta Cvejnová, absolventka Fakulty podnikohospodářské VŠE v Praze, Procter & Gamble Customer Freight Transportation Leader CE South.

Výrobní procesy sypkých a tekutých prostředků

Po úvodním bloku přednášek jsme se vydali rovnou do skutečného světa výrobních procesů. První zastávkou na cestě byl velín a buggy floor, odkud pracovníci ovládají a kontrolují výrobu směsí pracích prášků.

Z výroby putují prášky do balírny, kde se balí do balení o různých velikostech i hmotnostech dle konkrétního trhu či zákazníka. I v balení je většina procesů automatizovaných a technologie urychlují a usnadňují práci s obrovskými objemy produktů. Měli jsme příležitost si prohlédnout procesy jako automatické skládání a přípravu obalových materiálů, jejich plnění a schopnost technologie rozpoznat vadný kus. Také jsme viděli výrobní zařízení zvané paletová dálnice, které zjednodušuje pohyb materiálu a výrobků v prostorech výroby. Následně jsme navštívili dvě linky na výrobu tekutých prostředků, které si dozajisté zasloužily naší plnou pozornost. První z nich byla výroba Jaru (globálně jinak známý pod názvem Fairy), která je vysoce automatizována. Otáčení a rovnání lahví do požadovaných pozic bylo zcela v „rukách“ robotů, kteří v neuvěřitelně rychlém čase a bezchybně připravovali plastové láhve na plnění. Momentálně se na této lince vyrobí zhruba 350 lahví za hodinu, ale neustále probíhají snahy o urychlení. Tímto procesem nás prováděli zkušení profesionálové, kteří bez zaváhání odpovídali na nejrůznější dotazy. Dokonce nám svěřili, že každý z robotů na lince má své jméno.

Studenti na přednášce v P&G Rakona
Studenti na přednášce v P&G Rakona
Foto: Petr Kolář, katedra logistiky VŠE v Praze

Posledním stanovištěm naší prohlídky byla linka na plnění lahví s aviváží, kde jsme mohli vidět celý proces přípravy lahví a jejich transportu k balení. Diskutovali jsme o procesech přenastavení strojů při přechodu mezi jednotlivými druhy aviváží a přesvědčili jsme se, že proces může být perfektně nastaven, ale stále záleží na lidech, jak svou práci odvedou. Ke konci našeho putování po fabrice se nás ujala bývalá studentka fakulty podnikohospodářské Karolína Kučerová, která je nyní v Procter & Gamble procesní inženýrkou. Popsala nám své zkušenosti s prací ve výrobě, která je podle ní zajímavá právě svou rozmanitostí a potřebou neustále reagovat na nové podněty.

Po obědové pauze jsme se vrátili do přednáškové místnosti, kde nás čekala Ibi Andraščiková, Procter & Gamble CE Transportation, CES Warehousing and C&SR Customer Logistic Director. Její více než sedmnáctiletá zkušenost ve firmě Procter & Gamble nám přinesla další zajímavý vhled. Po bloku ohledně reakcí firmy na situaci s covidem, která za poslední léta ovlivnila snad každého člověka řekla paní Andraščiková větu, kterou jsem již použila v úvodu článku, a to „v logistice se musíte neustále přizpůsobovat“. To je přesně ta myšlenka, kterou jsem si z exkurze v Rakovníku odvezla a také důvod, proč, troufnu si říct, si většina mých kolegů včetně mě zvolila studium logistiky.

Díky všem profesionálům z P&G Rakony jsme si odvezli spoustu zajímavých informací, které nám pomohou jak při řešení dalších modelových situací v přednáškových místnostech, tak při výběru budoucích pracovních příležitostí.

Související