Jednalo se o exkurzi organizovanou firemním smluvním partnerem katedry logistiky Podnikohospodářské fakulty VŠE v Praze, firmou Nestlé, pro studenty z vedlejší specializace Logistika – mezinárodní přeprava a zasílatelství a členy Klubu mladých logistiků.

Zde bychom chtěli poděkovat za zorganizování celé akce doc. Radku Novákovi a za náš doprovod Petru Jirsákovi a Michalu Mervartovi z Katedry logistiky, ale také Stanislavu Martínkovi, supply chain managerovi ze společnosti Nestlé a samo sebou všem pracovníků firmy, kteří se nám po celou dobu velmi obětavě věnovali.

V ranních hodinách jsme se sešli na hlavním nádraží v Praze. Cesta pendolinem (v němž se řada z nás svezla poprvé) do Olomouce byla plná očekávání. Ta se naplnila hned u velmi přátelského přivítání. Po registraci na recepci následovala úvodní prezentace, která poskytla náhled do historie a významu společnosti Zora. Dále jsme prošli školením BOZP jako prevencí proti možným nástrahám provozu a pro zajištění našeho maximálního bezpečí při pohybu po výrobním areálu.

Související

Po rozdělení do několika skupin jsme se již vydali přímo do srdce výroby. Továrna má vícepodlažní koncept, kde čím výš půjdete, tím starší budou na místě technologie a naopak. Exkurze byla rozdělena do několika částí. Nejprve jsme se podívali do horního patra, což je původní prostor, kde pracovníci dávají ještě ručně bonbóny do krabiček, popřípadě balí deputáty pro zaměstnance.

Výroba a logistika ve společnosti Zora Olomouc
Výroba a logistika ve společnosti Zora Olomouc
Foto: Zora Olomouc

Pozoruhodný byl kontrast mezi stroji moderními a těmi, které byly starší více než půl století. To dokazuje, že Zora kombinuje tradici s moderními postupy, a přitom se snaží své zařízení a vybavení maximálně využívat.

Postupně jsme scházeli dolů po výrobních prostorách, kde jsme se seznámili s různými fázemi výroby cukrovinek, od surovin až po finální produkty. Jednou ze zastávek byl i sklad zásob, nacházející se v původních skladovacích halách. Zde bylo patrné, že současné prostory již nevyhovují potřebám společnosti zejména kvůli rozměrům a výšce skladu. V souvislosti s tím nám byly naznačeny i plány na investice do dalších, modernějších hal.

 
Výroba a logistika ve společnosti Zora Olomouc
Výroba a logistika ve společnosti Zora Olomouc
Foto: Zora Olomouc
Vrchol exkurze určitě představovala návštěva skladu hotových výrobků. Tento sklad je pro závod specifický, neboť mezi skladem a expedicí se nachází jedno patro, což vyžaduje přepravu výrobků pomocí dvou nákladních výtahů – jde o zajímavé řešení logistického problému.
Výroba a logistika ve společnosti Zora Olomouc
Výroba a logistika ve společnosti Zora Olomouc
Foto: Zora Olomouc

Celkově nám exkurze do výroby cukrovinek ve firmě Zora v Olomouci poskytla nejen praktický vhled do průmyslové výroby a logistiky, ale také příležitost vidět, jak se tradiční postupy a moderní technologie mohou efektivně skloubit. Tato zkušenost jistě rozšířila nejen naše obzory, ale poskytla nám i cenné poznatky, které můžeme využít v našem dalším studiu, ale třeba i v odborné kariéře.

Výroba a logistika ve společnosti Zora Olomouc
Výroba a logistika ve společnosti Zora Olomouc
Foto: Zora Olomouc
Související